Posted on Leave a comment

Sunt preparatele tradiţionale de Crăciun bune pentru pisică?

Astăzi voi aborda o temă în ton cu sezonul: preparatele traditionale de Crăciun şi efectele lor asupra sănătaţii pisicuţelor noastre.

Mâncarea este o parte importantă a sărbătorilor de iarnă. Crăciunul înseamnă şi timp cu familia dar şi tobă, sarmale, friptură, răcituri, cozonac. Piscuţele se uită la noi cu ochii mari şi umezi. Ce facem? Le dăm şi lor nişte slăninuţă şi un cârnăcior? Sunt acestea sănătoase pentru pisicuţe?

Răspunsul scurt ar fi nu. Există însă nuanţe. Detaliez imediat.

Majoritatea preparatelor menţionate mai sus conţin carne de porc.

Este carnea de porc bună pentru pisicuţe?

Ocazional pisicile pot consuma carne de porc. Carnea de porc este o importantă sursă de proteine, dar are şi un conţinut ridicat de grăsimi.

Carnea de porc nu este toxică pentru pisici, dar grăsimea şi sarea (pe care le găsim din belşug în multe preparate de porc) sunt periculoase pentru ele. Dincolo de efectele nocive pe termen lung (obezitate, boli cardiovasculare), grăsimea, chiar şi gătită, poate cauza diaree şi vomă.

Pisicile dorm mult pe zi (între 16 şi 20 de ore) şi au puţin timp în care să ardă grăsimile, mai ales dacă stau în casă. Cum carnea de porc are un conţinut ridicat de grăsimi, aceasta trebuie consumată doar ocazional, ca gustărică.

Dacă vreţi să oferiţi nişte carne de porc pisicuţelor voastre de Crăciun, atunci oferiţi cantităti mici care să nu conţină sare sau conservanţi.

De asemenea este bine să gătim carnea înainte de a o oferi pisicilor, deoarece carnea crudă poate conţine agenţi patogeni, cum ar fi Salmonella sau E. coli.

Aveţi grijă şi la mâncarea gătită. Ceapa poate să cauzeze anemie pisicuţei voastre, mai ales dacă este consumată în cantităţi mari. Atât ceapa, cât şi usturoiul pot să cauzeze reacţii neplăcute în burtica lor.

Deci nu exageraţi cu preparatele din porc (cred că este un sfat bun şi pentru dumneavoastră). Oferiţi pisicuţelor doar cantităţi mici, cu cât mai puţină grăsime. Ca alternative la carnea de porc aveţi carnea de curcan sau de pui, mai sărace în grăsimi dar cu aceeaşi cantitate de proteine.

Ţine-ţi minte: nu oferiţi piele şi oase pisicuţelor.

Reţineţi

Nu oferiţi niciodată alcool pisicuţelor deoarece este foarte periculos pentru ele. Chiar şi în cantităţi reduse.

Pisica şi cozonacii

Răspunsul scurt: nu ar fi bine să oferiţi cozonac pisicuţelor.

Putem să ne convingem singuri de acest lucru dacă ne uităm un pic peste ingredientele conţinute în cozonaci. Reţetele diferă, dar majoritatea cozonacilor conţin făină, cacao, zahăr, rahat, lapte, ouă şi, eventual şi nucă. Dintre acestea cel puţin trei ingrediente pot fi nocive pentru pisicuţa voastră.

Zahăr

Dacă vreţi să aveţi o pisică sănătoasă, eliminaţi zahărul din dieta ei. Zahărul nu este toxic pentru pisici (în sensul că nu le provoacă o stare de rău instant) dar pe termen lung este dăunător, putând cauza diabet şi obezitate. De asemenea, zahărul este nociv pentru dantura pisicii.

Lapte

Pisicile iubesc laptele, dar majoritatea au intoleranţă la lactoză, ceea ce poate duce la diaree.

Cacao

Boabele de cacao conţin o substanţă care este nocivă pentru pisicuţe. Aceasta poate provoca multe reacţii neplăcute, printre care: stări de vomă, diaree, hiperactivitate, ritm anormal al inimii şi chiar moartea. Aceeaşi substanţă este conţinută şi în cafea.

Stafide

De asemenea, unii cozonaci pot conţine şi stafide care, alături de struguri, sunt toxice pentru pisică, putând cauza grave probleme renale.

Dacă pisica voastră se resimte după masa de sărbători (vomită, este apatică, are diaree) mergeţi la medicul veterinar cât mai repede.

Va urez sărbători fericite fără excese alimentare, nici pentru pisică, nici pentru dumneavostră.

Nu uitaţi să colindaţi, să cântaţi, să dansaţi, şi să le spuneţi celor dragi că îi iubiţi. Mai vorbim la anul.

Mai multe găsiţi aici, aici, aici şi aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *