Posted on Leave a comment

De ce să îmi sterilizez pisica?

Acest articol este dedicat sterilizării. O operaţie care vă va face viaţa mult mai uşoară, şi vouă şi pisicuţelor voastre.

Mai întâi voi aduce câteva argumente pro sterilizare iar apoi voi încerca să demontez nişte mituri legate de această operaţie.

Pe lângă faptul că elimină riscul de a da naştere unor pui nedoriţi, sterilizarea este sănătoasă şi pentru pisica ta, atât pentru femele, cât şi pentru masculi.

O să expun mai jos motivele pentru care afirm acest lucru.

1.Experţii spun că sterilizarea unei femele tinere înainte de primul estru (“călduri”), adică în jurul vârstei de 5-6 luni, reduce semnificativ riscul de apariţie a unor boli ale aparatului reproducător. Elimină riscul de apariţie a cancerului de col uterin şi ovarian. De asemenea, reduce riscul de apariţie a cancerului mamar, care este fatal pentru marea majoritate a pisicuţelor.

Castrarea este sănătoasă şi pentru motani pentru că previne apariţia cancerului testicular şi reduce riscul de apariţie a cancerului de prostată.

2. Pe lângă asta, motanii castraţi sunt mai puţin agresivi. Ei nu vor mai concura cu alţi motani pentru femele. Deci scade riscul de a fi muşcaţi, ceea ce duce la o scădere a riscului de a contacta FIV şi FELV, virusuri care pot cauza boli incurabile şi fatale.

3. Motanii sterilizaţi nu mai au tendinţa de a-şi marca teritoriul, veste bună pentru stăpânii care doresc o casă curată.

4. Pisicile şi motanii sterilizaţi nu vor mai hoinări atât de mult. Pentru a maximiza acest avantaj, sterilizaţi pisicile înainte de a ajunge la maturitatea sexuală, adică înainte de a căpăta obiceiul de a lipsi ore şi zile întregi de acasă.

Motanii sterilizaţi nu mai doresc să işi caute o parteneră, deci vor sta mai mult pe lângă casă. Astfel scade riscul de a se rătăci sau de a fi loviţi de o maşină.

Pisica va continua să se plimbe, dar pe distanţe mai mici.

Motive invocate de stăpânii care nu vor să îşi sterilizeze pisica

1.Pisica se va îngrăşa dacă o sterilizez.

Sterilizarea nu duce la îngrăşarea pisicuţei. Lipsa mişcării şi consumul de prea multă mâncare determină creşterea în greutate. Deci dacă vă asiguraţi că animalul vostru de companie duce o viaţă activă şi aveţi grijă ce şi cât îi daţi să mănânce, nu veţi avea probleme. Există şi mâncare specială pentru pisicuţe sterilizate care este mai săracă în calorii.

2.Nu va fi “o pisică împlinită” dacă nu este mamă.

Există un mit pe care l-am auzit în rândul proprietarilor de pisici: “Este mai bine să nască o dată înainte de a fi sterilizată”. M-am informat şi eu şi am aflat că este fals. Nu este mai sănătos pentru pisică, dimpotrivă, aşa cum am menţionat mai sus, este mai bine să sterilizezi pisicuţa înainte ca ea să atingă maturitatea sexuală.

Pisica voastră nu va avea nostalgii gândindu-se la perioada când era “tânără şi nesterilizată”. Nu îşi face planuri de viitor, nu vrea să crească pui pe care să îi vadă “la casa lor”. Ea nu este un om. Nu o personificaţi. Pisicuţa este “fericită” dacă are afecţiune, adăpost, mâncare, apă şi este sănătoasă.

3.Motanul nu se va mai simţi “mascul” dacă îl sterilizez

Motanul nu este conştient de faptul că este castrat. El se simte bine atunci când are afecţiune adăpost şi hrană.

4. Operaţia de sterilizare este traumatizantă pentru pisică.

Pisica nu va fi traumatizată deoarece va fi anesteziată. În ceea ce priveşte îngrijirea post-operatorie, vă spun din proprie experienţă că pisicile se recuperează foarte repede. Dacă operaţia decurge normal, în 2-3 zile pisica va fi la fel ca înainte.

Vă va spune medicul cum trebuie să procedaţi şi ce medicamente trebuie să îi administraţi împotriva durerii.

Operaţia de sterilizare, la fel ca orice operaţie are şi unele riscuri. Acestea însă sunt minime. Medicul veterinar vă va spune tot ce vreţi să ştiţi pentru a lua o decizie informată.

Discutaţi cu medicul veterinar şi el vă va spune care este vârsta potrivită pentru a vă steriliza pisicuţa/motănelul.

La noi în ţară sunt o mulţime de pisicuţe fără stăpâni, lucru de care ne convingem singuri atunci când ieşim pe stradă. Haideţi să facem ceva pentru a nu spori acest număr! Există periodic şi programe de sterilizare gratuită. Şi oricum, costurile nu sunt atât de mari. Este vorba de preţul a 10-11 pachete de ţigări şi este o operaţie pe care o facem o singură dată în viaţa unei pisicuţe. În plus, de acele zece zile în care renunţăm la fumat (sau alt obicei nesănătos) beneficiează şi organismul nostru 🙂

Află mai multe despre sterilizare aici, aici, aici şi aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *